Yum mamuang yra aštrios ir šiek tiek saldžios tailandietiškos salotos, gaminamos iš neprinokusių mangų, žemės riešutų ir laimo sulčių. Patiekite su ryžiais lengvam patiekalui arba kaip priedą prie sunkesnio patiekalo.
Klasikinis tajų maistas
Galvojant apie tailandietišką virtuvę dažnai į galvą ateina kai kurie „klasikiniai“ patiekalai. Kartu su troškintais patiekalais, tokiais kaip pad thai, ir tailandietiško kokosų pieno kario, pavyzdžiui, massaman, yra vienas unikalus patiekalas, išsiskiriantis iš kitų – šlovingasis. Som Tam, dar žinomas kaip Papajos salotos.
Som tam yra mėgstamas tiek užsieniečių, tiek tailandiečių.
Neprinokusi traški papaja, šiek tiek saldi ir aštri, su čili, žemės riešutais ir kitais įvairiais ingredientais. Tada jis užpilamas laimo sultimis, žuvies padažu ir palmių cukrumi.
Kas ten nepatinka?
Nepaisant to, som tam nėra vienintelė. Be daugelio kitų panašių patiekalų iš šiaurės rytų Tailando, daugelyje kitų Tailando regionų šviežių ir unikalių salotų gamybai naudojami neprinokę arba pusiau prinokę vaisiai.
Tailando salotos – ar jos egzistuoja?
Prieš tęsiant, svarbu pažymėti, kad tajų virtuvėje nėra tokio dalyko kaip „salotos“.
Nepaisant to, tailandietiškas žalių daržovių ir vaisių patiekalų skirstymas į kategorijas, pvz tam ir skanu patiekalų, dažnai laikytųsi vakarietiškos salotų kategorijos.
Tačiau skiriasi nuo som tamšiandieninis patiekalas nėra „tam“ patiekalas, bet “skanu“ patiekalas. Nepaisant to, kad naudojami panašūs ingredientai ir padažas, jų gaminimo būdai skiriasi. tajų kalba „tam“ reiškia „mušti“, o „skanu“ reiškia „maišyti“.
Natūralu, kad tai turi įtakos kiekvieno patiekalo tekstūrai ir skoniui.
Atvirukas iš Pietų Tailando
Pirmą kartą susidūriau Yum Mamuang per pastarąją kelionę į Krabi – uostamiestį Pietų Tailande. Ten man pasisekė, kad turėjau galimybę gaminti maistą vietinėje kario ryžių parduotuvėje ir įgyti vertingų kulinarinių žinių apie Pietų Tailando virtuvę.
Nepaisant to, ko galima tikėtis, „Curry Rice“ parduotuvėse patiekiamas ne tik karis prie ryžių. Tipiškame Khao Gaengasjose papildomai ruošiamos sriubos, keptos bulvytės, ant grotelių kepta mėsa, salotos.
Iš tiesų, tarp daugelio kitų tą dieną gamintų patiekalų buvo ir šis Pietų Tailando delikatesas yum mamuang – aštrios ir aštrios salotos iš pusiau prinokusių mangų, žemės riešutų, ir keptų ančiuvių.
Iš karto įsimylėjau saldų ir pikantišką patiekalo kontrastą. Pusiau prinokę mangai, aštrūs ir šiek tiek saldūs, puikiai susiejo su laimo sulčių rūgštumu ir užuominančiu keptų žemės riešutų saldumu.
Be to, mangai harmoningai kontrastavo su keptų ančiuvių pikantiškumu ir čili karštumu.
Ingredientas, kuris viską pakeitė
Keptų ančiuvių naudojimas mane nustebino.
Į daugumą tailandietiškų salotų galima pridėti džiovintų kūdikių krevečių, kad būtų suteiktas papildomas umami pojūtis – neapčiuopiamas pikantiškumas, dėl kurio norisi valgyti vis daugiau.
Kepti ančiuviai atliko panašią funkciją, tačiau jų skonis ir tekstūra buvo ryškesni.
Taip pat žinomas kaip ikan bilis Malaizijoje kepti ančiuviai atkeliavo į Pietų Tailandą iš kaimyno Malaizijos, kur šis ingredientas buvo naudojamas nuo neatmenamų laikų.
Nasi lemakPavyzdžiui, yra laikomas Malaizijos nacionaliniu patiekalu ir, nepaisant daugybės variantų, patiekalas beveik visada apima keptus ančiuvius ir žemės riešutus.
Džiovintų ančiuvių galite įsigyti internetu (filialo nuoroda) arba iš vietinės Azijos bakalėjos parduotuvės.
Mangai tajų virtuvėje
Tailando virtuvėje mangai naudojami gana plačiai, ir jie atlieka skirtingą vaidmenį, priklausomai nuo jų nokimo stadijos.
Šiuo atveju mangai dar neprinokę, tačiau jau pasiekę tam tikrą tarpsnį, kai yra šiek tiek saldūs.
Šį brendimo etapą galima atpažinti pajutus saldų kvapą iš žalio, atrodo, neprinokusio mango.
Šių tailandietiškų mangų salotų padažas
Šio patiekalo užpilą, pagamintą iš žuvies padažo, laimo sulčių, čili pipirų ir palmių cukraus, galima pasigaminti iš anksto.
Ančiuvius ir žemės riešutus taip pat galite kepti šiek tiek anksčiau, tačiau jie tikrai bus skanesni šviežiai kepti.
Paruošus padažą ir keptus ingredientus, belieka tik sumaišyti (arba „skanu“) su pusiau prinokusiais mangais, morkomis, ilgomis pupelėmis ir askaloniniais česnakais, kad sukurtumėte šviežias, unikalias ir priklausomybę sukeliančias salotas.
Yum mamuang tradiciškai mėgaujamasi su ryžiais ir dažnai patiekiamas kaip garnyras, siekiant palengvinti kitus sunkesnius patiekalus, kurie gali būti patiekiami, pavyzdžiui, žento kiaušinius.
Pabaigai norėčiau pateikti svarbų profesionalų patarimą – sumaišę visus ingredientus su padažu, leiskite patiekalui dar maždaug 15 minučių pabūti šaldytuve. Per tą laiką daržovės ir ančiuviai sugeria padažo skonius.
Tai darydami jūs padarysite savo yum mamuang labiau priklausomas nei bet kada!
Paruošimo laikas
15 minučių
Virimo laikas
2 minutes
Bendras laikas
17 minučių
Ingredientai
Dėl padažo
-
1-2 paukščių akių čili (priklausomai nuo jūsų šilumos pasirinkimo)
-
5 šaukštai žuvies padažo
-
5 šaukštai palmių cukraus, smulkiai supjaustyto (galima pakeisti kokosų cukrų arba rudąjį cukrų)
-
2-3 šaukštai laimo sulčių (iš maždaug 1/2 laimo)
Dėl salotų
-
Augalinis aliejus, skirtas kepti
-
1/2 c džiovintų ančiuvių
-
1/4 c lukštentų žemės riešutų
-
1 c neprinokusio mango, susmulkinto
-
1/3 c morkos, susmulkintos
-
1/3 c ilgio pupelių, smulkiai pjaustytų (arba plonų šparaginių pupelių)
-
2 askaloniniai česnakai, supjaustyti
-
Kalendra, papuošimui
Instrukcijos
- Dubenyje ar indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus. Atidėkite į šalį.
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite augalinį aliejų ir negiliai pakepinkite džiovintus ančiuvius ir žemės riešutus 1-2 minutes, kol apskrus. Atidėkite į šalį.
- Į salotų dubenį sudėkite mangus, morkas ir ilgas pupeles. Sudėkite keptus džiovintus ančiuvius ir žemės riešutus. Gerai išmaišykite.
- Įpilkite padažo ir vėl išmaišykite.
- Perkelkite į serviravimo indą ir papuoškite kalendra. Mėgaukitės!
Rekomenduojami produktai
Kaip „Amazon“ partneris ir kitų susijusių programų narys, uždirbame iš atitinkamų pirkinių.
Informacija apie mitybą:
Išeiga:
3
Porcijos dydis:
1/3 recepto
Kiekis vienai porcijai:
Kalorijos: 270
Jei jums patiko šis receptas, čia yra keletas panašių patiekalų, kurie jums gali patikti!
Ozas yra kilęs iš centrinio Izraelio ir šiuo metu įsikūręs Amsterdame. Jis yra ne tik džiazo muzikantas, bet ir atsidavęs gurmanas ir profesionalus virėjas. Jis keliavo po pasaulį nuo 2021 m., tyrinėdamas kai kurias mėgstamas virtuves, tokias kaip tajų, graikų, marokiečių ir daug daugiau! Jo mėgstamiausias būdas keliauti – lankytis maisto turguose ir vietose, bendrauti su vietiniais žmonėmis ir išgirsti jų istorijas per maistą. Jį įkvepia nenutrūkstamas kultūros ir kulinarinių tradicijų ryšys. Keliaudamas ir valgydamas jam patinka matyti, kaip maistas gali turėti įtakos istorijai ir kultūriniams mainams ir gali būti jų paveiktas.