Jei kada nors susimąstėte, kas yra autentiškas tajų maistas – ką iš tikrųjų valgo tailandiečiai – esate tinkamoje vietoje. Ateikite kartu su mūsų rašytoju Ozu, kai jis pasineria į autentišką tajų virtuvę iš savo kelionių po šalį patirties.
Tailando virtuvė turi daug veidų ir yra įvairių formų. Makaronų sriubos, keptos bulvytės, aštrios salotos ir lipnūs ryžių desertai – tik keletas.
Valčių makaronai, tailandietiškas ir kiniškas makaronų sriubos patiekalas, gaminamas iš sotaus sultinio, troškinamo kelias valandas. Jis patiekiamas su pasirinktais makaronais ir įvairių formų priedais, tokiais kaip pjaustyta mėsa, žuvies rutuliukai, vontonai ir kt.
Khao Moo Krob (ryžiai su traškiu kiaulienos pilvu) yra dar vienas Tailando mėgstamas delikatesas. Traškią kiaulieną reikia ruošti kelias dienas – pradurtą kiaulienos papilvę prieš patiekiant reikia marinuoti, blanširuoti, džiovinti saulėje ir tinkamai apkepti.
Tačiau tokių patiekalų paruošimas yra daug laiko, kruopštus, reikalaujantis ilgametės patirties bei specialios įrangos.
Taigi, ką iš tikrųjų tailandiečiai gamina namuose? Kokie patiekalai sudaro tradicinį tajų patiekalą? Kokia yra valgomojo aplinka?
Tradicinis tajų patiekalas
Kaip ir daugelyje Pietryčių Azijos šalių, pagrindinis Tailando maistas yra ryžiai. Tiesą sakant, tajų kalba frazė „valgyti ryžius“ (džinas khao) reiškia „pavalgyti“. Bet koks patiekalas ir net desertas!
Nors Vakarų gastronomijoje ryžiai dažnai laikomi garnyru, tipiškas tailandietiškas patiekalas gaminamas iš šiltų, garuose virtų ryžių. Prie jo pridedami įvairūs kariai, sriubos, salotos, troškinti patiekalai ir aštrūs pagardai.
Tradiciškai „palydėjimo“ patiekalai ruošiami iš anksto, dažniausiai ryte, ir mėgaujamasi kambario temperatūroje (ryžiai turi būti patiekiami karšti).
Vis dėlto, modernėjant Tailando kultūrai, pietūs ne namuose tapo kasdienybe, nes daugelis žmonių staiga nespėjo gaminti maisto, prieš išeidami į darbą ar mokyklą ryte. Ir tokių patiekalų kainos tapo gana prieinamos.
Khao Gaeng – kaip namuose
„Khao Gaeng“ yra vienas populiariausių kasdieninio maitinimo stiliaus restoranų šalyje. Pažodžiui reiškiantis „Curry-Rice“, Khao Gaeng restoranus paprastai valdo vietinės šeimos ir patiekiami naminiai patiekalai su ryžiais – kaip ir namuose.
Keliaudamas po Tailandą man visada patiks apsilankyti vietinėse Khao Gaeng parduotuvėse. Patiekalai skiriasi priklausomai nuo regiono, bendruomenės ir virėjo, o vienas Khao Gaengas niekada nebus panašus į kitą.
Kelionė į Pietų Tailandą
Kai lankiausi Krabi mieste Pietų Tailande, viename iš vietinių turgų radau nuostabią Khao Gaeng parduotuvę. Greitai tapau nuolatine ir susidraugavau su virėja, miela Tailando musulmone ponia.
Ji elgėsi su manimi kaip su savo sūnumi, visada rūpinosi, kad man būtų patogu ir gerai.
Iki šiol nežinau jos vardo, nes ji reikalavo, kad ją pavadinčiauMae“, „Mama“.
Retkarčiais ji man parodydavo savo dukters nuotraukas ir paklausdavo, ar turiu merginą. Juokaudama ji net pradėjo į mane kreiptis kaip į savoLuk Koey“, „žentas“.
Mokymasis gaminti autentišką tailandietišką maistą
Dieną prieš išvykdamas iš Krabi miesto nusprendžiau pasiūlyti Mae šiek tiek padėti virtuvėje. Galėčiau daugiau sužinoti apie patiekalus, kuriuos taip mėgau, o ji galėjo turėti papildomų rankų. Iš pradžių ji šiek tiek dvejojo, kai paklausiau, sakydama, kad jos seserys (kurios prisijungia prie rytinio pasiruošimo) nekalba angliškai ir aš galiu jaustis nejaukiai.
Nuraminau ją: „Tai mano galimybė praktikuoti tajų kalbą su tikrais vietiniais! – pasakiau ir nusišypsojau. Ji sutiko.
Kitą rytą patyriau keletą geriausių savo gyvenimo patirčių.
Keturias valandas buvau tik aš ir trys seserys, kurių kiekviena buvo tikra virtuvės meistrė. Padėjau pjaustyti daržoves, troškinti karį, kepti žuvį. Kol dirbome, būtinai paklausiau Mae apie kiekvieną patiekalą, jo ingredientus ir gaminimo būdą. Išmokau gaminti kario pastas, kokosų pieno sriubas ir troškintus patiekalus.
Juokinga, bet Mae nusprendė mane išmokyti savo recepto Kai Lukas Koey'Son In Law Eggs' – patiekalas iš keptų virtų kiaušinių, patiekiamas su tirštu tamarindo padažu ir įvairiais garnyrais.
Kitas neįprastas patiekalas, kuris patraukė mano dėmesį, buvo Yum Mamuangaštrios salotos iš neprinokusių mangų. Dėl malajų įtakos Pietų Tailando virtuvei jie į salotas deda džiovintų ančiuvių. Jie pridėjo traškų kąsnelį ir pikantišką smūgį.
Nors esu dėkinga už kiekvieną receptą, kurio mane išmokė Mae, ji taip pat sugebėjo su manimi pasidalinti savo kulinariniu požiūriu. Pademonstruodama savo gaminimo įpročius, tokius kaip kiekių matavimas, skonių subalansavimas ir žaismingumas virtuvėje, Mae pavaizdavo tikrąją Pietų Tailando virtuvės dvasią visoje jos šlovėje.
Laukite dviejų receptų iš Ozo kelionės!
Jei jums patiko šis receptas, čia yra keletas panašių patiekalų, kurie jums gali patikti!
Ozas yra kilęs iš centrinio Izraelio ir šiuo metu įsikūręs Amsterdame. Jis yra ne tik džiazo muzikantas, bet ir atsidavęs gurmanas ir profesionalus virėjas. Jis keliavo po pasaulį nuo 2021 m., tyrinėdamas kai kurias mėgstamas virtuves, tokias kaip tajų, graikų, marokiečių ir daug daugiau! Jo mėgstamiausias būdas keliauti – lankytis maisto turguose ir vietose, bendrauti su vietiniais žmonėmis ir išgirsti jų istorijas per maistą. Jį įkvepia nenutrūkstamas kultūros ir kulinarinių tradicijų ryšys. Keliaudamas ir valgydamas jam patinka matyti, kaip maistas gali turėti įtakos istorijai ir kultūriniams mainams ir gali būti jų paveiktas.