Vienas geriausių būdų pažinti šalies kultūrą yra jos virtuvė. Kiekviena tauta turi kažką, dėl ko jos maistas yra ypatingas.
Serbų virtuvė, panaši į kitas Balkanų virtuves, yra turtinga skonių ir istorijos, dėl susikertančių graikų, turkų, vengrų ir, žinoma, slavų kultūrų įtakos.
Serbija taip pat turi stiprią greito maisto kultūrą, iš dalies todėl, kad šalis yra gerai žinoma dėl savo naktinio gyvenimo, ypač Belgrado, o jos sostinė yra viena iš tų, kurios niekada nemiega. Belgrade galite skaniai pavalgyti bet kuriuo paros metu.
Ir nors dauguma žemiau išvardintų patiekalų nėra veganiški, paprašę nesunkiai rasite vegetariškų ar net veganiškų alternatyvų posno – maistas, kuris yra gaminamas be gyvūninės kilmės produktų (išskyrus žuvį) pasninko metu ir yra plačiai prieinamas.
Pasiruošę atidžiau pažvelgti į geriausius maisto produktus, kuriuos gali pasiūlyti Belgradas ir Serbija? Skaitykite toliau, kol pakviesime jus į kelionę!
1. Pljeskavica
Nors pljeskavica dažnai verčiama kaip artimiausias mėsainiui, jis tikrai turi savo skonį. Jis laikomas greito maisto patiekalu, ir nors jo galima užsisakyti visuose nacionaliniuose restoranuose, namuose jis gaminamas retai.
Taip yra todėl, kad jis skaniausias iš vieno iš visur esančių greitojo maisto kioskų, kurie dažnai būna prie serbų kepyklų – ir kuo ši vieta atrodo niūresnė, tuo didesnė tikimybė, kad pljeskavicos skonis bus nuostabus.
Serbai jais užkandžiauja bet kada ir bet kur, ir jie yra populiariausias pasirinkimas vakarienei ar vakarėliui. Kai užsisakote pljeskavicą, ji būna duona vadinama lepinjagalima rinktis iš garnyrų ir priedų.
2. Ćevapi (Ćevapčići)
Ćevapi arba ćevapčići – dar vienas garsus serbų mėsos patiekalas, dažniausiai užsakomas restoranuose, tačiau jų galima rasti ir greito maisto vietose.
Pagamintos iš jautienos, ėrienos ir (arba) kiaulienos mišinio, šios be lukštų dešrelės skiriasi nuo bosniškos ćevapi versijos, kuri paprastai gaminama iš skirtingų maltos jautienos gabalų.
ćevapi supanti kultūra panaši į pljeskavicą, bet pabandykite valgyti juos tradiciniu būdu, su šviežiais svogūnais ir kajmak – specialus tirštas kremas, skirtas nepamirštamam pikantiškam skanėstui.
Kaip jau spėjote atspėti, ćevapi yra labai populiarus patiekalas Bosnijoje, taip pat kaimyninėje Bulgarijoje.
3. Burekas
Anksčiau bureką kepyklėlėse rasdavo tik anksti ryte arba vėliausiai pietų metu, nes tai vienas populiariausių pusryčių patiekalų Serbijoje.
Kadangi jis gana sunkus ir sotus, po kelių valandų vėl neliksite alkanas. Kai bandysite bureką, būtinai pasiimkite ir serbiško jogurto, nes jiedu puikiai dera.
Nors Bosnijoje burekas yra mėsos pyrago sinonimas, Serbijoje jis gaminamas su sūriu, todėl lengva susipainioti, jei esate turistas, keliaujantis po Balkanus.
Burek tapo toks populiarus, kad dabar kepyklos siūlo skirtingus klasikinio recepto variantus – jei pasiseks, galite rasti bureką su šokoladu!
4. Gibanica
Gibanica yra dar vienas sūrio pyragas, pagamintas iš filo tešlos sluoksnių, užpildytų sirenu (baltuoju sūriu), kuris dažniausiai gaminamas namuose.
Jei lankysitės serbų šeimoje, jums greičiausiai tai bus įteikta. Jis puikiai tinka pusryčiams, bet dažnai patiekiamas ir kaip užkandis, o galite rasti net saldžių variantų.
5. Sarma
Jokios žiemos šventės neapsieina be didelio puodo naminės sarmos. Tai patiekalas iš virtų kopūstų (iš tikrųjų raugintų kopūstų, bet pagamintų iš sveikų lapų), įdarytų mėsa ir ryžiais, o skonis skanus!
Kiekvienas serbų namas turi savo unikalų sarmos receptą, taip pat galite jį užsisakyti visuose nacionaliniuose restoranuose. Šis patiekalas taip pat lengvai pagaminamas veganiškai.
Sarmų arba nedidelių pagrindinio recepto variantų galima rasti visoje Vidurio ir Rytų Europoje. Sarmale yra vienas populiariausių maisto produktų Rumunijoje, kurį mėgsta ukrainiečiai holubtsio vengrai turi savo sarmų versiją, vadinamą töltött káposzta.
6. Ajvaras
Serbai ruošiasi žiemai gamindami skanius konservuotus patiekalus ir pamirkius, o vienas garsiausių yra ajvaras.
Šis pagardas, pagamintas iš skrudintų raudonųjų paprikų (o kartais ir baklažanų), dažnai patiekiamas kaip užkandis ant šviežios duonos riekelių. Tai prefektiniai pusryčiai Belgrade.
Jį jau paruoštą galima nusipirkti kiekviename šalies prekybos centre arba išbandyti ir pasigaminti patiems, nes tikrai nesudėtinga, bet tikrai skanu!
7. Prebranakas
Prebranac yra tradicinis serbų patiekalas, kurį rasite nacionaliniuose restoranuose. Iš esmės tai pupelių troškinys, kepamas orkaitėje su daug svogūnų.
Jis skanus ir vienas, arba gali būti patiekiamas kaip garnyras. Kadangi jis šildo ir guodžia, jis dažniausiai ruošiamas šaltais žiemos mėnesiais.
8. Kajmakas
Kajmak yra krešėjimo pieno kremas, populiarus Serbijoje, Juodkalnijoje ir Kroatijoje. Jis yra jaunas arba subrendęs, o riebumas ne mažesnis kaip 60%. Labai skanu kaip užtepėlė ant šviežios duonos riekės.
Jis taip pat naudojamas kaip pagardas – išbandykite ištirpintą ant serbiško mėsainio (pljeskavica), troškinta su tirpstančia jautienos blauzdelių mėsa (ribić u kajmaku)arba įdaryti į pita duoną su ćevapi dešrelėmis. Tai nuostabu visur, kur norite stipraus sūrio su saldumu.
9. Orasnice
Orasnice yra tradiciniai pasagos formos riešutmedžio sausainiai. Kiekviena serbų močiutė žino, kaip tai padaryti, ir jums greičiausiai bus pasiūlyta, jei apsilankysite tradiciniuose namuose, nes jie simbolizuoja gausą ir vaisingumą.
Šie skanėstai be glitimo yra saldūs ir traškūs, o sausainiui jie gali būti gana sotūs. Jie taip pat gerai laikosi ir išliks traškūs savaitę, jei kada nors taip ilgai išsilaikys!
10. Vanilė
Šie gardūs serbiški kalėdiniai sausainiai, užpildyti uogiene ir padengti cukraus pudra, yra įprastas delikatesas serbų namuose. Jų galima lengvai užsisakyti restoranuose ir rasti kepyklėlėse. Jie tokie geri, kad tikrai tirpsta burnoje.
11. Keptas karpis
Kalbant apie Kalėdas, jei atostogų sezono metu atsidursite Belgrade, tai yra tradicinis patiekalas, su kuriuo labai tikėtina, kad būsite vaišinami.
Serbai Kūčių vakarą pasninkauja, todėl tradiciškai mėsos patiekalai yra neigiami, todėl serbai mėgsta pasilepinti keptu karpiu. Nors žuvies pasirinkimas kai kam gali pasirodyti stebinantis, karpiai mėgstami daugelyje Vidurio ir Rytų Europos šalių – nuo Vokietijos iki Čekijos ir Serbijos.
12. Rakija
Rakija yra tradicinis serbų gėrimas, kurį tiesiog reikia išbandyti. Tai stiprus gėrimas, todėl patartina būti atsargiems. Jis ruošiamas pirmiausia puode karamelizuojant cukrų ir ant viršaus pilant rakiją, kol pradės virti. Patiekiamas šiltas, kartais dedama gvazdikėlių.
13. Sūris
Galbūt nežinote, bet Serbija yra brangiausio pasaulyje sūrio gamintoja. Sūris vadinamas Pulėjis daugiausia gaminamas iš asilo pieno ir parduodamas už 600 USD ar daugiau už svarą (apie pusę kilogramo).
Jį gamina tik vienas ūkis pasaulyje, įsikūręs nuostabiame Zasavicos specialiajame gamtos rezervate, kuris yra tik valanda kelio automobiliu į vakarus nuo Belgrado. Kelionė tikrai verta, net jei negalite sau leisti šio beprotiškai brangaus sūrio.
14. Turkiška kava
Pamirškite savo espreso ar kapučino puodelį. Tai kava, kurią turėtumėte išbandyti būdamas Belgrade. Turkiška kava yra populiari visoje Serbijoje ir yra daug puikių vietų, kur galite mėgautis puodeliu. Jis puikiai dera su kažkuo saldžiu, pavyzdžiui, turkišku skanėstu.
15. Gombočė
Gomboce yra skanus tradicinis virtinys, pagamintas iš bulvių tešlos ir įdarytas sveikų vaisių, uogienės ar šokolado. Koldūnai susukami į rutulį ir verdami. Jie labai skanūs ir verta pabandyti.
16. Vasina Torta (Vasos pyragas)
Jei norite paragauti vietinio pyrago, šis yra puikus pasirinkimas ir kartu su istorija. Šis desertas susideda iš lipnios kempinėlės, įdarytos šokolado ir apelsino įdaru. Tiesiog skanu!
Tikimės, kad turėsite galimybę išbandyti kai kurias iš šių specialybių. Prijatno!
Ar pamiršome kurį nors iš jūsų mėgstamiausių serbiškų skanėstų? Praneškite mums toliau pateiktose pastabose ir pasidalykite savo rekomendacijomis su mūsų bendruomene!
Susiję: Populiariausi serbiški desertai
Susiję: Populiariausi sūriai Serbijoje
Susiję: Populiariausi serbiški gėrimai
Susiję: Populiariausi serbų kalėdiniai patiekalai