Nasi Kandar, Roti ir Teh Tarik: maistas šiaurės vakarų Malaizijoje žaviai siejasi su Indija.
Ateikite kartu su mūsų rašytoju Ozu, kuris dalijasi savo patirtimi, susijusia su šia unikalia sintezės virtuve.
Indijos radimas Malaizijoje
Nuo paskutinės mano kelionės į Indiją praėjo dveji metai. Kartais, kai svajoju, vis dar girdžiu, kaip Delyje šnabžda motociklai, ryte užuodžiu Masala chai aromatus ir ragauju mėgstamo Mughlai kario prieskonius.
Nesitikėjau susidurti su savo senais prisiminimais už tūkstančių mylių nuo Indijos subkontinento Malaizijoje. Ir vis dėlto laikas Malajų pusiasalyje man vėl įrodė, kad kultūrinis bendravimas ir mainai yra visur, o svarbiausia – gali būti visai skanūs.
Nasi Kandar: maistas šiaurės vakarų Malaizijoje
Kai pirmą kartą atvykau į Langkawi, salą šiaurės vakarų Malaizijoje, nežinojau, ko tikėtis iš malaizietiško maisto.
Prieš kelionę iš smalsumo šiek tiek laiko žiūrėjau ir skaitydavau turinį apie malaizietišką maistą. Mane ypač sužavėjo tam tikras vaizdo įrašas „Instagram“, kuriame begalė kario ir padažų buvo užpilta ant geltonųjų ryžių. „Geriausias pasaulyje Nasi Kandar“, sakoma pavadinime.
Aš neįsivaizdavau, ką reiškia Nasi Kandar, nei koks jo skonis. Tiesiog žinojau – tai buvo kažkas, ką būtinai turėjau išbandyti.
Tarsi tai būtų stebuklas, popietės pasivaikščiojimo po miesto centrą metu pastebėjau „Restoran Nasi Kandar Haji Ali“. Kad ir kaip būtų lengva, aš žinojau, kur vakarieniausiu.
Stovėdamas prie prekystalio žiūriu, kaip savininkas mano lėkštę su ryžiais užlieja spalvingais kariais, tada ant šono prideda raugintų agurkų ir keptos vištienos.
Savininkas man paaiškino, kad tai vadinamas Mamak maistu, paprasčiausiai įdėk musulmonišką indišką malaizietišką maistą. Linktelėjau, smalsus ir alkanas, ir atsisėdau valgyti.
Pirmas kąsnis buvo visiškai pribloškiantis. Gerąja prasme.
Padažų nuoviras puikiai įsigėrė į kvapnius geltonus ryžius, o garstyčios kopūstų marinuoti agurkai buvo gaivus šio sotaus patiekalo posūkis.
Mane labiausiai sužavėjo tai, kaip Nasi Kandar buvo aiškiai indų kilmės, bet tuo pačiu ir malaizietis. Labai norėjau sužinoti daugiau apie šią unikalią virtuvę, geriau suprasti, ką valgau ir kokį vaidmenį Malaizijos-indų maistas atlieka Malaizijos gastronomijoje.
Indija susitinka su Malaizija: prekyba ir tyrinėjimai
Remiantis istoriniais šaltiniais, prekybininkai ir tyrinėtojai iš Indijos palaikė ryšius su Malajų karalystėmis nuo 1 iki 5 mūsų eros amžių. Per prekybą ir prekybą taip pat buvo plinta kultūra ir religija. Budizmo filosofija, induistų architektūra ir tamilų folkloras atkeliavo į Pietryčių Azijos Malajų pusiasalį.
Kartu su kultūra ir prekyba ateina ir maistas. Jie į regioną atvežė tokius ingredientus kaip kokoso riešutai, baklažanai ir garstyčių sėklos, taip pat patiekalai, tokie kaip kokoso karis ir dribsniai paratha duona.
Europos kolonizuojant Malają, papildomos imigracijos bangos iš Indijos (daugiausia iš pietinės Tamil Nadu valstijos) atvyko į Didžiosios Britanijos ir Portugalijos Malajų kolonijas, o daugelis naujų migrantų asimiliavosi su vietos gyventojais.
Hinduizmas Malaizijoje
Šiais laikais dauguma Malaizijos indėnų praktikuoja islamą, tačiau tam tikrose srityse taip pat galite rasti induistų ir krikščionių indėnų bendruomenes.
Trečią dieną Langkavyje išvykau į kelionę, kad sužinočiau daugiau apie Malaizijos induistų bendruomenę.
Aplankiau vietines šventyklas ir susipažinau su induistų tamilų bendruomenės nariais. Sužinojau, kad dauguma induistų iš tiesų persikėlė iš Tamil Nadu ir jau ištisas kartas gyvena Malaizijoje.
Priešingai nei Malaizijos Indijos musulmonai, daugelis Malaizijos induistų vis dar gyvena atskirai nuo bendrų Malaizijos gyventojų (ypač kaimo vietovėse), todėl induistų virtuvė Malaizijoje yra šiek tiek identiška tamilų virtuvei Indijoje.
Indijos musulmonai Malaizijoje
Kita vertus, Indijos musulmonai atidarė „Mamak“ prekystalius – vidaus ir lauko maitinimo įstaigas, kurios vis dar randamos plačiajai visuomenei, nes meniu yra įvairus, o kainos paprastai žemos.
Žodis „Mamak“ kilęs iš tamilų kalbos, reiškiančio „motinos dėdė“. Tradiciškai šį žodį vaikai vartojo kaip garbingą žodį, norėdami pagarbiai kreiptis į suaugusiuosius.
Mamak maistas tapo daugelio malaiziečių kasdienybe. Jie gali mėgautis Teh Tarik (malaizietiško stiliaus Masala Chai) su Roti pusryčiams, Nasi Kandar pietums ir Mamak keptais makaronais vakare.
Šiais laikais dėl Mamak maisto populiarumo taip pat yra panašių prekystalių, kuriuos valdo vietiniai malaiziečiai ir kinai-malaiziečiai.
Mamak karis patiekiamas su Nasi Kandar
Vis grįždamas į Haji Ali restoraną pradėjau daugiau sužinoti apie Mamak maistą. Mane ypač domino kariai, kurie patiekiami su Nasi Kandar.
Daugelis jų yra indiškos kilmės, tačiau kiti yra naujesni Malaizijos išradimai, kuriuose naudojami ne indiški ingredientai, tokie kaip saldus sojos padažas ir Laksa lapai.
Ayam Kurma buvo vienas iš mano mėgstamiausių karių, kuriuos išbandžiau šioje kelionėje. Tai aromatingas vištienos karis, pasižymintis aksominiu, beveik baltu padažu. Tai sugrąžino mane į kelionę į Laknau Šiaurės Indijoje, kur vis dar galima rasti Moghlai karališkosios virtuvės patiekalų. Nepaisant to, malaizietiška versija yra švelnesnė ir šiek tiek saldesnė nei jos pirmtakas Indijoje, todėl puikiai kontrastuoja su aštresniais kariais, kurie gali būti patiekiami su Nasi Kandar.
Malaizijos sintezės virtuvė
„Mamak“ maisto populiarumas tarp gyventojų augo, „Mamak“ virėjai atgaivino ir įtraukė ne indiškus patiekalus, tokius kaip Singapūro „Kaya“ skrebučiai ir kinų-malaiziečių Char Kway Teow.
Pavyzdžiui, Mee Goreng (Mamak stiliaus troškinti vištienos makaronai) tapo populiariu patiekalu, kurį galima rasti beveik kiekviename Mamak restorane, nepaisant to, kad jis yra kiniškas.
Lygiai taip pat Indonezijos kilmės salotos Pasembur pateko į daugelį Mamak restoranų šiaurės vakarų Malaizijoje. Taip pat žinomas kaip indiškas rojakas, Pasembur gaminamas iš griežinėliais pjaustytų vaisių, daržovių ir skrudintuvų, pamirkytų tirštu padažu, pagamintu iš žemės riešutų ir (arba) krevečių pastos.
Patogus maistas sielai Malaizijoje
Svarbu pažymėti: Malaizijos ir Indijos maistas nėra skirtas gražiai atrodyti. Garnyrai ir šviežios žalios daržovės naudojami retai, o patiekalai dažniausiai būna sunkesni.
Maistas restorane „Mamak“ gali būti nepakankamai fotogeniškas kitam jūsų „Instagram“ įrašui, bet tikrai patenkins jūsų širdį ir sielą, paguos kiekvieną jūsų kūno centimetrą.
Lėtai ir užtikrintai dėl prekybos, religijos ir būtinybės susiformavo nauja virtuvė. Nors naujovės ir prisitaikymas sukūrė naujus patiekalus, gaminimo būdus ir kulinarines koncepcijas, Indijos kulinarinė dvasia vis dar gyva ir svyruoja. aš
Jei atidžiai įsižiūrėsite, galite jį pamatyti, palaimindami garuojančius Mamak kario puodus jų stebuklingais aromatais.
Jei jums patiko šis receptas, čia yra keletas panašių patiekalų, kurie jums gali patikti!
Ozas yra kilęs iš centrinio Izraelio ir šiuo metu įsikūręs Amsterdame. Jis yra ne tik džiazo muzikantas, bet ir atsidavęs gurmanas ir profesionalus virėjas. Jis keliavo po pasaulį nuo 2021 m., tyrinėdamas kai kurias mėgstamas virtuves, tokias kaip tajų, graikų, marokiečių ir daug daugiau! Jo mėgstamiausias būdas keliauti – lankytis maisto turguose ir vietose, bendrauti su vietiniais žmonėmis ir išgirsti jų istorijas per maistą. Jį įkvepia nenutrūkstamas kultūros ir kulinarinių tradicijų ryšys. Keliaudamas ir valgydamas jam patinka matyti, kaip maistas gali turėti įtakos istorijai ir kultūriniams mainams ir gali būti jų paveiktas.