Kalėdos ir Velykos yra dvi svarbiausios šventės Rumunijoje. Tuomet susirenka šeimos, visi gali pailsėti, atsipalaiduoti ir, žinoma, pasimėgauti skaniu maistu. Dabar kiekvienas turi skirtingus skonius, o mes visada ieškome naujų ir novatoriškų receptų. Tačiau yra tam tikrų pagrindinių produktų, kurių per šventes niekada netrūksta ant rumunų pietų stalo.
Rytų Europoje tradicijos yra labai svarbios, o Velykos Rumunijoje yra tik šventinės. Tai taip pat svarbi religinė šventė, ypač stačiatikių bendruomenėje, kuri sudaro daugiau nei 85% gyventojų.
Velykos švenčia Jėzaus prisikėlimą praėjus trims dienoms po nukryžiavimo. Kiaušinių dažymas ketvirtadienį prieš Velykas, apvažiavimas aplink bažnyčią Didįjį penktadienį, semantrono arba toaka grojimas ir sekmadienio Velykų mišių lankymas yra esminės tradicijos, kurių daugelis rumunų ir toliau laikosi kiekvienais metais.
Dar viena reikšminga tradicija per Velykas – maistas. Nors tradiciniai rumunų maisto produktai, tokie kaip sarmale, zacuscă arba boeuf salotos, yra pagrindiniai tiek Velykų, tiek Kalėdų patiekalai, yra ir ypatingų patiekalų, kurie dažniausiai siejami tik su Velykomis.
Be jokios abejonės, ėriena yra tradicinio rumunų Velykų stalo žvaigždė. Jis ruošiamas įvairiais būdais – nuo troškinio, kepsnio iki skanaus avienos haggis. Tačiau yra nemaža rumunų grupė, kuri nemėgsta ėrienos. Kiauliena yra populiariausia mėsa Rumunijoje ir dažnai pasirodo kaip alternatyva.
Žemiau apžvelgsime keletą populiariausių rumuniškų Velykų patiekalų. Peržiūrėkite juos ir galbūt būsite įkvėpti šiais metais išbandyti ką nors naujo.
1. Lamb Haggis (Drob de Miel)
Ėriena yra pagrindinis ingredientas per Velykas Rumunijoje ir skanaujama įvairiais būdais: kaip sriuba, kepsnys, troškinys, barščiai ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas. Tai pagrindinis Velykų patiekalas, gaminamas iš ėrienos subproduktų (plaučių, širdies, inkstų, blužnies, kepenų), žaliųjų svogūnų, žolelių, kiaušinių ir piene ar vandenyje mirkytos duonos.
Subproduktai išverdami ir sumaišomi su likusiais ingredientais, tada ištempiami ant ėriuko kaušelio. Patiekalai, panašūs į drobą, būtų haggis arba faggots.
2. Avienos troškinys
Avienos troškinys yra nepaprastai skanus, šildantis komforto maistas, tradiciškai skaninamas per Velykų šventes. Jis gaminamas iš mėsos iš ėriuko kojos, raudonųjų paprikų, pomidorų ir bulvių, pagardinamas saldžiąja raudonąja paprika ir baltuoju arba raudonuoju vynu.
Paprastai patiekiama su duona arba polenta, arba mămăligă ir marinuotomis daržovėmis (murături). Tai lengvas, sveikas patiekalas, kuris yra tikras Rumunijos Velykų švenčių patiekalas.
3. Avienos kepsnys su daržovėmis
Keptuvėje keptas avienos kepsnys yra dar vienas tradicinis patiekalas ant Velykų vakarienės stalo Rumunijoje. Paprastai jis patiekiamas su pavasarį skrudintomis daržovėmis, tokiomis kaip morkos, bulvės, žali žirneliai ar pupelės, o skonius sustiprina baltasis vynas ir prieskoniai.
Kai pjaustyta, be kaulų ėriuko koja iškepama retai ar vidutiniškai retai ketaus keptuvėje, ji tampa švelni, minkšta ir skani, ir tai užtrunka vos kelias minutes. Arba galite kepti visą ėrienos koją orkaitėje kartu su visomis daržovėmis – kokiomis norite.
4. Velykiniai kiaušiniai
Velykos yra metų laikas, kai visas dėmesys sutelkiamas į ėrieną ir kiaušinius. Tradiciškai rumunai ketvirtadienį prieš Velykų sekmadienį dažo kiaušinius raudonai, kad simbolizuotų Kristaus kraują. Tačiau kai kuriose šalies dalyse, pavyzdžiui, Bukovinoje, kiaušinių dekoravimas yra tikras menas ir kruopštaus subtilus procesas.
Dekoruoti, kietai virti kiaušiniai klojami ant Velykų stalo, o Velykų sekmadienį sulaužomi ir valgomi. Paprastai jie patiekiami su žaliais svogūnais, tradiciniais rumuniškais sūriais, tokiais kaip telemea arba cascaval, šaltais mėsos užkandžiais ar ėriena.
5. Velnio kiaušiniai
Tiems, kurie nėra kietai virtų raudonų kiaušinių gerbėjai, velniški kiaušiniai yra alternatyva šventėms. Yra įvairių velnių kiaušinių receptų; mūsų mėgstamiausios yra garstyčios, majonezas, kepenėlių paštetas, actas, druska, pipirai ir ant viršaus apibarstyta paprika.
Tačiau velniški kiaušiniai taip pat gali turėti priedų, tokių kaip šoninė ar alyvuogių pasta – kad ir kaip jums labiau patinka. Tai greitai paruošiamas patiekalas, kuriuo visa šeima gali mėgautis kartu kaip užkandis ar užkandis, o, kaip žinome, vaikai taip pat mėgsta.
6. Boeuf salotos
Ahh, niekas nerėkia tradicinės rumuniškos vakarienės kaip gražus dubenėlis gardžiai gaivių boeuf salotų. Šis rumunų virtuvės patiekalas mėgaujamasi tiek per Velykas, tiek per Kalėdas, o tai patiekalas, kurio pradėjęs tiesiog negali nustoti valgyti.
Tai tarsi paaukštintos bulvių salotos, kuriose yra žirniai, marinuoti agurkai, bulvės, morkos, mėsa, pavyzdžiui, vištiena, kalakutiena ar jautiena, ir daug daug majonezo. Tiesiog užtepkite juo ant duonos riekės ir galite pradėti. Puikiai tinka kaip užkandis, užkandis tarp valgymų arba vienas valgis, mėgaujamasi pusryčiams, pietums ar vakarienei.
7. Sarmale
Tikriausiai vienas populiariausių ir žinomiausių tradicinių rumunų patiekalų – sarmale arba kopūstų suktinukai – tai patiekalas, kuriuo mėgaujamasi ištisus metus, bet juo labiau per Velykas ir Kalėdas. Jį sudaro rūgščių kopūstų suktinukai, įdaryti malta kiauliena, ryžiais, svogūnais, petražolėmis ir krapais, pagardinti druska ir pipirais.
Taip pat yra populiarus vegetariškas variantas, kuriame vietoj mėsos yra grybai, o tai yra vienodai skanu. Norėdami gauti visapusišką patirtį, patiekite juos su geru šaukštu grietinės.
8. Cozonac
Per Rumunijos šventes ant pietų stalo niekada netrūksta Cozonac. Tai populiarus patogus maistas, kurį sudaro skaniai saldus biskvitas, užpildytas graikiniais riešutais ir kakava, aguonomis arba turkišku skanėstu.
Variacijų tikrai begalė, todėl galite sugalvoti tokį įdarą, kuriuo patiks visa šeima. Tai laukiamas atokvėpis po sunkaus kiaušinių ir ėrienos valgio ir puikiai dera su stikline pieno, kavos, arbatos ar karštos kakavos.
9. Pască arba Paska
Kitas rumunų virtuvės patiekalas per Velykas, pască yra desertas, renkamas visoje šalyje, bet daugiausia Moldavijoje.
Šis skanus pyragas dažniausiai gaminamas iš grietinėlės, saldaus sūrio ir razinų, tačiau, priklausomai nuo pageidavimų, jame taip pat gali būti šokolado ar kakavos. Jis kepamas orkaitėje, kol apvalus pyragas tampa purus ir drėgnas, o dažniausiai puošiamas kryžiumi skersai viršaus ar panašiu religiniu Velykų motyvu.
10. Ėriena Aspic
Pasiruošę daugiau ėrienos? Štai dar vienas būdas juo mėgautis per Velykų šventes. Maltą avieną sumaišykite su pomidorų tyrele, salierais, druska, kario milteliais ir česnako milteliais (ar kitais jums patinkančiais ingredientais), tada iškepkite ir uždenkite plonu želatinos sluoksniu.
Patiekalą atšaldykite šaldytuve ir dėkite želatinos sluoksnius, kol avienos kepalas pasidengs pagal jūsų skonį. Tada kepalą galite apibarstyti daržovėmis, pavyzdžiui, ridikėliais, ir viską atvėsinti iki tobulumo.
11. Velykų zuikio duona
Kitas skanus desertas, kuris visada yra rumunų Velykų tradicijos dalis, yra saldi duona, žinoma kaip zuikis. Kai kurie žmonės tiesiog kepa didelį, zuikio formos duonos kepalą, o kiti mieliau gamina mažus zuikio pyragėlius, kurie patiekiami kaip užkandis po vakarienės arba prie kavos ar arbatos.
Duona gali būti paprasta arba gali būti įdaryta razinomis ir migdolais, o maži šokolado gabalėliai gali būti naudojami zuikio akims ir burnai.
12. Snieguolės tortas
Jei šiemet norite paįvairinti velykinių desertų asortimentą, kodėl gi nepasinaudojus mūsų rumuniško citrininio pyrago, kitaip dar vadinamo Snieguolės pyragu, receptu? Tai pagrindinis Rytų Europos desertas, tradiciškai skaninamas per šventes ir per ypatingus renginius, pavyzdžiui, vestuves ir gimtadienius.
Pavadinimas kilo dėl sniego, purios sodrios grietinėlės išvaizdos, o gera žinia ta, kad šį pyragą pagaminti gana paprasta. Jame yra paprasta tešla ir įdaras, pagamintas iš sviesto, pieno, cukraus ir vanilės, su dideliu kiekiu citrinos, nuluptos ir išspaustos sultimis. Rezultatas yra neįtikėtinai gaivus!
13. Avienos sriuba arba barščiai
Per Velykas tikrai nesinori švaistyti ėrienos, tad kodėl gi iš jo nepasigaminus gardžių ir šildančių avienos barščių ar rumuniško stiliaus avienos sriubos?
Avienos sriuba yra labai populiari per Velykas, o receptai skiriasi įvairiuose regionuose ir net namuose. Kai kuriems iš jų būdingas ėrienos stuburas, šonkauliai ir subproduktai, kartais jie gaminami su ryžiais ir daržovėmis, tokiomis kaip svogūnai, morkos, paprikos, pastarnokai, salierų šaknys ir vasariniai česnakai.
Vieni gaminami su raudonaisiais barščiais, kiti – su grietine ir rūgštyne.
14. Ličiu
Štai dar vienas skanus desertas, kuris šiais metais įtrauktas į jūsų Velykų gaminimo sąrašą, įkvėptas senųjų saksų tradicijų – Transilvanijos saksų kilmės rumunai šį receptą mėgsta ir šiandien. Jis vadinamas Henklesh, hencleș arba lichiu, priklausomai nuo to, iš kur esate.
Tai paprastas deserto receptas su duonos pagrindu, užpiltu kreminiu mišiniu ir keptu malkomis kūrenamoje krosnyje. Receptas vystėsi bėgant dešimtmečiams, o dabar galite rasti ličiu, užpildytą rabarbarais, kreminiu sūriu ir vanile, arba riešutais ir razinomis.
15. Vištienos makaronų sriuba
Nesvarbu, kas dar yra ant pietų ar vakarienės stalo per Rumunijos šventes, yra dar vienas patiekalas, kurį visada būtina turėti – tradicinė vištienos makaronų sriuba. Ne visi mėgsta ėrienos, lašinukų ar konditerijos desertus; kai kurie žmonės tiesiog nori kažko šilto ir jaukaus, kažko, kas primintų namus.
O kas gali paguosti už garuojantį karštą dubenį skanios vištienos sriubos su naminiais rumuniško stiliaus plonais makaronais? Tai pagrindinis patiekalas, patiekiamas per šventes, o dalis vištienos iš sriubos naudojama boeuf salotoms gaminti. Sriuba yra paprasta, su vištiena ir įvairiomis daržovėmis, tokiomis kaip morkos, svogūnai, paprikos, salierų šaknys, pastarnokai, ropės ir šviežios petražolės.
Susiję: 27 garsūs rumuniški desertai