Velykos yra viena didžiausių švenčių Vengrijoje, o maistas vaidina svarbų vaidmenį vietos tradicijose ir šventėse.
Pasninkas yra įprastas religingoms šeimoms likus savaitėms iki Velykų, kurios baigiasi Didįjį penktadienį, paskutinę gavėnios dieną. Tačiau Didįjį šeštadienį ant stalo grįžta mėsa ir kiti gyvūniniai produktai kartu su tradicijomis, tokiomis kaip ugnies palaiminimas kaip vilties ženklas.
Tada ateina Velykų sekmadienis ir pirmadienis – vaišių ir švenčių dienos su senomis tradicijomis, tokiomis kaip kiaušinių puošimas. Kita nuostabi vengrų tradicija vadinama „mergaičių laistymu“, kai vaikinai su kibiru vandens vaikščioja po kaimą, mirkydami netekėjusias moteris. Šiandien jie dažniau sulaukia purškiamų kvepalų – ačiū Dievui.
Pažvelkime į kai kuriuos tradicinius patiekalus, kurie Velykų dienomis puošia vengrų stalą.
Didžiojo penktadienio valgiai
Paskutinę gavėnios dieną maistas yra be mėsos ir paprastas. Sriubos ir makaronų patiekalai lengvai paruošiami ir puikiai dera su Velykų tradicijomis.
1. Pupelių sriuba
Ši tradicinė širdžiai miela sriuba gaminama iš pupelių ir daržovių, tokių kaip morkos ir bulvės, į ją dažnai dedama koldūnų. Spalva ir skonis pasiekiamas su paprika, svogūnais ir česnakais.
2. Kiaušinių kukuliai (Nokedli)
Kiaušinių kukulius (nokedlius) dažnai valgome kaip garnyrą, bet galima patiekti ir kaip pagrindinį patiekalą.
Koldūnai verdami karštame sūriame vandenyje, tada sumaišomi su išplaktais žaliais kiaušiniais, o išvirus kiaušiniams patiekiami švieži ir karšti. Puikiai dera su šviežiomis salotomis arba agurkų salotomis acte.
3. Aguonų makaronai
Desertai iš aguonų yra visų pagrindinių švenčių Vengrijoje akcentas. Čia aguonos sumaišomos su cukrumi ir supilamos ant ką tik išvirtų makaronų. Tai puikus sriubos papildymas.
Populiari alternatyva yra garsioji beiglivengriškas aguonų vyniotinis, kuris tiesiog nuostabus.
4. Kepta žuvis
Kai kuriuose regionuose Didįjį penktadienį buvo leidžiama žuvis, kepta ir kepta karštame aliejuje bei patiekiama su bulvių salotomis.
Velykų šventės
Velykų šeštadienį mėsos laiminimo ugnis bažnyčioje ir panaudojimas žvakėms uždegti. Ugnies pelenai buvo paskleisti laukuose ir po vaismedžiais, kad būtų skatinamas geras derlius.
Velykų sekmadienį buvo palaimintas pats maistas. Į bažnyčią buvo atnešami kiaušinių, kumpio, krienų, avienos ir duonos ar chalos krepšeliai palaiminti, o likę trupiniai ar kaulai buvo paskleisti aplink namus, gyvūnus ir net žmones, kad būtų apsaugota.
5. Velykinis kumpis
Vienas iš tradiciškiausių vengrų Velykų patiekalų yra kumpis, dažniausiai rūkomas. Jis patiekiamas įvairiais būdais, įskaitant įdarytas kiaušiniais arba uždengtas duona.
6. Kumpio suktinukai
Svečių apsilankymas per Velykas ir juos reikia pasveikinti su šaltu lėkštu. Esminė jo dalis yra tradicinis kumpio vyniotinis – griežinėliais pjaustytas kumpis, įdarytas grietinėle iš kiaušinių.
7. Krienai
Jokio Velykinio kumpio negalima patiekti be krienų. Anksčiau jie valgydavo šaknį, pamirkytą palaimintoje druskoje. Šiandien jis patiekiamas kaip padažas arba tirštas padažas prie šaltos mėsos.
8. Velykiniai kiaušiniai
Kiaušinių dažymas ir dekoravimas yra labai tradicinė priešvelykinė vengrų veikla. Kiaušiniai dažnai būna raudoni, simbolizuojantys naują gyvybę arba, pagal krikščionišką paaiškinimą, Jėzaus kraują.
Paprastai puošiami kietai virti kiaušiniai, tačiau kai kurie vis tiek išpučia kiaušinį ir papuošia gležną lukštą.
9. Velnio kiaušiniai
Kitas būtinas šalto lėkštės elementas yra įdaryti kiaušiniai (ty velniški kiaušiniai). Kiaušinius kietai išvirti ir perpjauti pusiau, trynius išimti ir sumaišyti su majonezu, druska, pipirais. Tada gautas mišinys vėl įmušamas į kiaušinį. Skanaus!
10. Vengriškas Velykų sūris (Sárga Túró)
Tai labai tradicinis vengriškas patiekalas, ruošiamas Velykoms, ypač šalies rytuose.
Tai saldus patiekalas, gaminamas su pienu ir lengvai išplaktais kiaušiniais, verdamas tol, kol įgauna varškės konsistenciją (iš čia ir kilęs pavadinimas). Kai kurie mėgsta jį praturtinti cinamonu ar razinomis.
11. Vengriška Velykų duona (Kalács)
Kalács yra žydų kilmės ir yra populiarus maistas Vidurio ir Rytų Europoje. Tai mielinė duona, praturtinta kiaušiniais, populiari ir per Velykas, ir per Kalėdas.
Jis kepamas pynimo pavidalu ir patiekiamas su kumpiu, krienais ir kiaušiniais.
12. Kepta aviena
Aviena yra Velykų simbolis, o avienos kepsnys yra populiarus pasirinkimas Velykų stalui. Uždengtas druskos pagrindu pagamintu marinatu, kepamas, kol išorė apskrus, o viduje – minkštas.
Rozmarinas suteikia šiam skaniam patiekalui ypatingą skonį.
13. Veršienos kepsnys
Veršienos kepsniai yra apkepti ir kepti ir patiekiami su bulvytėmis arba bulvių koše, salotomis arba garuose troškintomis daržovėmis, arba raugintais agurkais.
Receptas labai panašus į garsųjį Vienerio šnicelį, o tai nenuostabu, turint omenyje stiprius Vengrijos ir Austrijos istorinius ir kultūrinius ryšius.
14. Pálinka
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – prie progos derančių gėrimų, kurie pakelia nuotaiką. Pálinka patiekiama kaip šotukas, o šalia saldaus vengriško vyno tai bene žinomiausias tradicinis vengrų gėrimas.
Jis pasirodo bet kokia šventine proga, kai galite rinktis iš slyvų, vyšnių ar abrikosų, ar net graikinių riešutų ar vynuogių. Atsargumo žodis: Pálinka yra gana stipri, todėl stenkitės nevalgyti daugiau nei vieno ar kelių šratų.
15. Kiaušinis
Jei palinka jums per stipri, šis glotnus gėrimas jums gali patikti labiau. Galbūt per Kalėdas tai žinote geriau, bet čia, kadangi jis pagamintas iš kiaušinių, jis taip pat yra pagrindinis Velykų patiekalas.
Susiję: Populiariausi vengriški desertai
Susiję: populiarūs vengriški slapukai