Velykos Armėnijoje turi ilgą istoriją, nes tai buvo pirmoji šalis 301 m., priėmusi krikščionybę kaip valstybinę religiją. Todėl atostogos daugumos armėnų širdyje užima ypatingą vietą. Armėnijos apaštalų bažnyčios kalendoriuje tai ir ryškiausia, ir iškilmingiausia šventė.
Tai Jėzaus prisikėlimo, išlaisvinimo iš nuodėmės ir sugrįžimo pas Dievą šventė. Armėnams patinka visas veiklos gomurys: nuo ėjimo į bažnyčią iki pasninko prieš Velykas, nuo smagių žaidimų su spalvingais margučiais iki visokio skanaus šventėje patiekto maisto.
Virtuvė yra bene spalvingiausias bet kurios nacionalinės kultūros elementas, o armėnų virtuvė atspindi krašto žmonių geografijos, istorijos ir tradicijų derinį. Receptai ir jų gaminimo būdai mažai pasikeitė, nes kulinarinės paslaptys buvo perduodamos iš kartos į kartą. Pasiruošimas prasideda dar gerokai prieš tikrąją šventimo dieną, nes armėniškas Velykų stalas apima patiekalus, turinčius unikalias reikšmes.
Anksčiau visa bendruomenė dalyvaudavo kartu ruošiantis ir švęsti Velykas. Tačiau šiandien tai labiau šeimos šventė, švenčiama namuose su draugais ir artimaisiais. Per visas Velykų šventes Armėnijoje tvyro atostogų atmosfera, kuri mus visus traukia.
Po 40 dienų gavėnios, kurios metu pasninkaujantys susilaiko nuo visų gyvulinės kilmės produktų, net ir labiausiai tikinčiojo laukia šventinis vaišės. Velykų stalas yra kruopščiai paruoštas tinkamai ir iškilmingai švęsti Viešpaties Prisikėlimą, dalijantis džiaugsmu su artimaisiais.
1. Velykiniai kiaušiniai
Velykų kiaušinių dažymas yra nekantriai laukiama Velykų veikla Armėnijoje. Kiaušiniai dažniausiai dažomi raudona spalva, simbolizuojančia Jėzaus kraują. Anksčiau raudonumas būdavo gaunamas kiaušinius verdant raudonųjų svogūnų lukštuose.
Tačiau daugelis armėnų išlaisvina savo kūrybiškumą ir savo svečių džiaugsmui dažo kiaušinius įvairiais raštais ir spalvomis.
2. Ryžiai su razinomis
Nors armėnai nėra dideli ryžių gerbėjai, šis ryžių patiekalas yra esminė armėnų Velykų stalo dalis.
Ryžiai verdami su razinomis, kur sveiki ryžių grūdai simbolizuoja grynumą, o razinos – apaštalus – jos gali būti mažiau matomos, bet suteikia visam patiekalui saldumo. Migdolai taip pat dedami į kai kuriuos ryžių ir razinų receptus.
3. Žuvis (kepta arba virta)
Žuvis yra svarbi armėnų Velykų tradicijų dalis, ir tai neatsitiktinai. Naujasis Testamentas žuvies simbolį susieja su Kristumi senoviniu akronimu, kuris graikiškai skamba būtent taip – ichtus.
Nors Armėnija yra šalis be jūros, jos upėse ir ežeruose gausu gėlavandenių žuvų. Populiariausias ir skaniausias yra Iškanasupėtakis iš Sevano ežero, didžiausio Armėnijos ežero.
4. Raudonasis vynas
Neįmanoma įsivaizduoti šventinio armėnų Velykų stalo be raudonojo vyno. Juk vynmedis yra Dievo išrinktosios tautos simbolis, o Viešpats Naujajame Testamente vadinamas vyndariu, o šakelės – krikščionys.
Dėl to vyno taurė yra išganymo simbolis, įkūnijantis Kristaus kraują. O jei vynuogių, augančių biblinio Ararato kalno papėdėje, vynas papuoš šventinį stalą, tai gerokai pakels nuotaiką.
5. Špinatai ir daug žalumynų
Velykų stalas dažniausiai nukrautas daugybe šviežių daržovių ir žalumynų, taip pat patiekalų iš daržovių.
Žalumynai ir špinatai yra būtini armėnų Velykų ingredientai. Nors kai kurie valgomi žali, pavyzdžiui, žalieji svogūnai, špinatai dažniausiai verdami arba virti su riešutais.
6. Armėniška Velykų duona (Choreg arba Chorag)
Choreg yra tradicinė armėniška mielinė duona. Kai kurie yra saldūs, o kiti yra šiek tiek pikantiški, nes receptas skiriasi priklausomai nuo šeimos, tačiau tai būtina Velykų stalui. Choregus galima ruošti su razinomis, riešutais arba sėklomis, pavyzdžiui, sezamu, aguonomis.
7. Gata
Gata yra armėniškas pyragas arba saldi duona, turinti stiprią kultūrinę ir simbolinę reikšmę. Gata lengvai laikomas vienu populiariausių armėnų desertų.
Gatos kilmė glaudžiai susijusi su vienuolyno įkūrimu Armėnijoje. Šv. Grigaliaus Šviečiančiojo įkurta bažnyčia buvo pastatyta po to, kai krikščionybė pirmą kartą buvo priimta kaip valstybinė religija.
8. Baklava
Pasninkaudami per 40 dienų gavėnios armėnai tikrai užsitarnavo teisę mėgautis vienu tradiciškiausių, burnoje tirpstančių ir skaniausių saldumynų – baklava.
Pasakojama, kad baklava buvo gaminama iš 40 tešlos sluoksnių, pažymint 40 gavėnios dienų. Rezultatas? Saldi sluoksniuota tešla su grūstais graikiniais riešutais ir sirupu arba medumi, kuri yra labai traški, dribsniai ir riešutų skonio.
9. Gapama
Ghapama yra tradicinis armėnų maistas, dažniausiai ruošiamas Naujiesiems metams ir Velykoms. Moliūgo viršus nuimamas ir laikomas kaip dangtelis, išimamos moliūgo sėklos, supilami virti ryžiai, razinos, aliejus, medus, prieskoniai. Tada kepamas orkaitėje moliniame puode.
Ghapama taip pat verdama su mėsa, kurią galima sumaišyti su kviečiais, svogūnais, bazilikais ir kepti apie 5-6 valandas dangčiu uždengtame puode ir tešla.
10. Sūris ir špinatai Boreg (pyragas)
Dar vienas gardus priedas prie rytietiško stalo – sūrio ir špinatų pyragas, kuris yra ne tik skanus, bet ir išskirtinis dėl savo dribsnių, sviestinio išorėje ir puraus, sūraus viduje.
Anksčiau ji buvo gaminama iš 33 tešlos sluoksnių – tai tiek metų, kai Kristus gyveno.
11. Armėniškų bulvių salotos
Armėniškos bulvių salotos visiškai skiriasi nuo kitų ir yra ypač skanios. Patiekiama apšlakstyta alyvuogių aliejumi ir papuošta šviežiomis mėtomis, ši pusė yra nepaprasto skonio ir gali būti patiekiama karšta arba šalta.
Gaivus, lengvas ir lengvai paruošiamas, puikiai tinka Velykų stalui.
12. Įdaryti vynuogių lapai (Dolma)
Dolma laikoma labiausiai dievinamu iš visų armėnų patiekalų. Kai po kambarį pasklis skanus padengtos dolmos aromatas, visi pradės vaišintis. Velykos niekada nepraeis be įdarytų vynuogių lapų.
Dolma būna dviejų rūšių: viena su aštria mėsa, kita su aštriais ryžiais, abi suvyniotos į šviežius jaunus vynuogių lapus. Per Velykas armėnai ruošia dolmą su ryžiais, o ypatingas įdaras ir ypatingi jo ingredientai, tokie kaip svogūnai, ryžiai, druska, pipirai ir žolelės, tokios kaip petražolės, mėtos. Vynuogių lapų dolma visada patiekiama su specialiu vietiniu jogurto padažu, vadinamu matsun, ir tarkuotu šviežiu česnaku.
Susiję: 20 garsiausių armėnų maisto produktų
Susiję: Populiariausi Vidurio Rytų desertai