Stačiatikių Velykos yra viena didžiausių Rusijos religinių švenčių. Kadangi rusai laikosi senojo Julijaus kalendoriaus, Velykas jie paprastai švenčia savaite vėliau nei protestantai ar Romos katalikai, kurie vadovaujasi naujesniu Grigaliaus kalendoriumi.
Religingiems namų ūkiams Rusijoje pasiruošimas Velykoms prasideda gerokai iš anksto – pasninku ir namų valymu. Jiems šventė prasideda šeštadienio vakarą, kai tamsiose bažnyčiose susirenkama kolektyvinė malda, laukiama Kristaus Prisikėlimo.
Religinė legenda byloja, kad tai diena, kai Jėzus apsivilko skudurus ir vaikščiojo tarp žmonių, prašydamas maisto. Kadangi niekas nežinojo, kur Jį galėtų sutikti, žmonės ruošdavo gausius krepšius maisto ir su vargšais dalindavosi virtais kiaušiniais ir kitais Velykų pagrindiniais produktais. Prieš daugelį metų net buvo tradicija nešti maistą į kalėjimus, kad būtų galima pamaitinti kalinius ir paskelbti, kad visi turi atleisti nusidėjėliams ir parodyti gailestingumą per Velykas.
Velykos yra viena iš tų dienų, kai šeima ir draugai susirenka švęsti gyvenimą. Stalas tradiciškai dengiamas balta krakmolyta staltiese. Šeima pradeda valgyti tik tada, kai uždega žvakę ir pastato ją kuličo centre.
Žemiau pateikiame būtiniausių rusiškų Velykų patiekalų sąrašą – pradedant simboliškais dažytais kiaušiniais.
1. Krashenki (rusiški velykiniai kiaušiniai)
Dažyti kiaušiniai krikščioniškame pasaulyje yra pagrindinis Velykų simbolis – jie simbolizuoja Kristaus prisikėlimą ir yra kiekvieno Velykinio krepšelio elementas.
Tradiciškai rusai dieną prieš Velykas dažydavo kietai virtus kiaušinius, naudodami natūralius dažus, tokius kaip svogūnų lukštai ar burokėliai, taip pat kurdavo raštus su petražolėmis ir siūlais. Sumaniausios močiutės taip pat mokėjo nudažyti kiaušinius kruvinai raudonai – simbolizuoti Jėzaus kančią – arba sukurti marmuro efektą lopšio vašku.
Šiais laikais prekybos centruose gausu dirbtinių dažų ir mielų lipdukų, kurie palengvina patirtį, tačiau tikri krašenkai vis dar populiarūs.
Per Velykų pusryčius pirmiausia sulaužomi ir valgomi kiaušiniai. Kai kuriose šeimose jie iki kitų Velykų pasilieka bent vieną kiaušinį be lukšto – kad apsaugotų namiškius nuo blogio. Labai įprasta kiaušinius perpjauti per pusę ir apibarstyti susmulkintais krienais. Kitas variantas yra įdaryti kiaušinių baltymus majonezo ir kiaušinio trynio mišiniu, sujungiant juos su ikrais, panašiai kaip gaminami velniški kiaušiniai.
2. Buzhenina (Velykų kumpis)
Po ilgo pasninko religingi rusai mėgaujasi sunkiu mėsos Velykų stalu. Tradiciškai dešrelės ir kumpiai buvo vytinami arba sūdomi namuose. Nors mėsinėje nesunkiai galima paruošti kumpius, kai kurios namų šeimininkės renkasi šviežią, nevytintą kumpį su kaulais su gausiu riebalų sluoksniu.
Tada jie mėsą užpylė vandeniu, druska ir kvapiosiomis medžiagomis, pripildydami namus aromatu, kuris išbando namiškių kantrybę. Ilgas šešias Didžiosios gavėnios savaites jie susilaikė nuo mėsos, pamenate?
Paruošta buzhenina turėtų stovėti šaldytuve keletą dienų. Tada jis supjaustomas ir patiekiamas šaltas Velykų dieną.
3. Hren (burokėlių ir krienų pagardas)
Šis aštrus patiekalas yra populiarus visose slavų šalyse. Pats pavadinimas rusiškai šiek tiek glumina: hrenis pažodžiui reiškia krienus, kurie nėra vienintelis patiekalo ingredientas. Receptas labai paprastas: sutarkuokite virtus burokėlius ir šviežius krienus ir sumaišykite.
Tada jie paliekami šaldytuve mažiausiai 24 valandoms, kad susituoktų ir taptų puikia draugija buzheninai ir virtiems kiaušiniams. Vis dėlto tai greičiau loterija, ar jūsų žirniai pasirodys labai karti, ar ne – pati šaknis gali būti daugiau ar mažiau intensyvi.
Pastaba: Gaminant šį burokėlių ir krienų pagardą reikia atsiminti du dalykus. Pirma, visada mūvėkite vienkartines pirštines – kitaip jūs ištisas dienas turėsite rausvas rankas. Antra, dėvėkite akinius, jei nenorite valandų valandas kentėti nuo ašarojančių akių.
4. Zelts (rusiškas galvos sūris)
Rusiškos zeltos gaminamos iš liesos jautienos, kiaulienos galvos ir žandikaulių mišinio. Mėsa šaltai rūkoma, vytinama, tada kepama su daug prieskonių. Svarbu išvirti ir kiaulienos odeles – jos atsako už želė dalį.
Nors zeltelių receptas toli gražu nėra patrauklus – mėsos mišinį kišama į šlapimo pūslę ar skrandį – daugelis žmonių mėgsta šį atvėsusį ir pjaustytą galvos sūrį.
Vienas iš jo privalumų yra tai, kad jis gerai išsilaiko ir beveik niekada nesugenda. „Zelts“ patiekiamas su šermukšniu, garstyčiomis arba kapotais svogūnais ir populiarėja nepriklausomai nuo sezono.
5. Studen (rusiškas kiaulienos šlifavimas)
Kita želė mėsa – studen (raudonos mėsos versija) arba kholodets (paukštienos versija) – kepama visoje Rytų Europoje.
Rusiška versija paprastai yra studentiška, pagaminta iš jautienos arba kiaulienos. Šį patiekalą paruošti gana sudėtinga ir atima daug laiko, tačiau žmonės jį vis tiek gamina kiekvienai prasmingai šventei, įskaitant Velykas ir Naujuosius.
Viena iš investuotų pastangų priežasčių yra ta, kad mokinys naudoja menkavertę mėsą – nelieka likučių. Kitas paaiškinimas yra tas, kad aspiko gaminimas yra puikus būdas išsaugoti mėsą – po kelių savaičių galima mėgautis Velykoms skirtais studenais arba kholodetais.
Taip pat yra žuvies studen versija, vadinama zalivnoye, tačiau ji dažniausiai patiekiama Naujųjų metų išvakarėse ir žiemos šventėms.
6. Kulebyaka arba Coulibiac (rusiškas žuvies pyragas)
Coulibiac yra skanus žuvies patiekalas, kai lašiša įvyniojama į sluoksniuotą arba trumpą tešlą. Receptas reikalauja beveik tiek pat laiko, kiek saldus pyragas. Na, tai iš tikrųjų yra pyragas, tik pikantiškas.
Yra daugybė įdaro variantų: lašiša arba eršketas, grikiai ar ryžiai ir krapai ar petražolės. Niekada nepakeičiami kietai virti kiaušiniai, karamelizuoti grybai ir svogūnai.
Priklausomai nuo pageidavimų, kulenyaka gali būti patiekiama kaip griežinėliais pjaustytas užkandis arba pagrindinis patiekalas. Arba jis gali būti pridedamas prie sriubos.
7. Jagnenok (kepta ėriena)
Jei yra tradicinis šventinis kepsnys, tai ant rusiško Velykų stalo – ėriena.
Avinėlis simbolizuoja auką ir tyrumą – kaip ir pačios Velykos. „Yagnenok“ receptai įvairiose šeimose skiriasi, tačiau jis visada kepamas su daugybe daržovių ir patiekiamas su bulvių koše.
Atsakomybės apribojimas: yagnenok nėra toks didelis kaip dažyti kiaušiniai, kulichas ir paskha per Velykas. Daugelis žmonių jį pakeičia kepta antiena ir vištiena arba visai atsisako kepsnio ir siūlo savo svečiams žuvį.
8. Kulichas (saldi velykinė duona)
Kulichas turi ilgą istoriją, o jo forma pasikeitė laikui bėgant – nuo ilgo kepalo iki šiuolaikinio cilindro. Ši saldinta duona gaminama iš raugintos tešlos ir puošiama graikiniais riešutais bei glajumi. Norint iškepti gerą kuličą, reikia šiek tiek laiko ir praktikos, tačiau jo kokybė yra labai simboliška.
Rusai sako, kad skanus, minkštas kuličas rodo klestinčius ateinančius metus. Kulichas gali būti įvairių dydžių, tačiau svarbu, kad jis būtų kuo aukštesnis – tai dar vienas gerovės ir sveikatos signalas visai šeimai.
9. Paskha (saldusis varškės sūris)
Paskha – cilindro formos baltas desertas, simbolizuojantis Kristaus tyrumą. Paprastai ant jo minkštos tekstūros puošia krikščioniški simboliai, tokie kaip kryžius.
Paskha yra nuodėmingas kiekis sviesto, cukraus, razinų ir riešutų, o jos tekstūra yra kreminė, primenanti kažką tarp ledų ir sūrio pyrago. Paskha ir kulich yra puikūs nusikaltimo partneriai: žmonės dažnai naudoja pirmąjį kaip saldų užtepėlę ant antrosios.
10. Makovnik (aguonų pyragas)
Rusiškas makovnikas yra klestėjimo ir turto simbolis, o norint tai įrodyti, reikėtų įberti kuo daugiau aguonų. „Makovnik“ nėra sodrus pyragas su grietinėle ir glajumi. Tai vieno sluoksnio kempinės skanėstas, kai į tešlą įmaišomos aguonos.
Tinkamo gaminimo paslaptis – 50 % miltų ir 50 % aguonų. Tobulas balansas duos įspūdingą, purų makovniką, galintį konkuruoti su puošniausiais kepyklų pyragais.
Rusiškos Velykos – tai ne tik valgymas, bet ir vieni kitų lankymas, vyno ar degtinės taure ir palaiminto kiaušinio kąsnelis. Šventinis stalas sudaro didelę šios šventės šventimo dalį, todėl būkite pasiruošę atrišti diržą, jei Velykų dieną aplankysite rusus.
Susiję: Populiariausi rusiški pyragaičiai
Susiję: 25 populiariausi rusiški maisto produktai